2019 yılından beri ehliyet sahibiyim ve çevremde bir çok arkadaşım araç kiraladı ve bir çok mağduriyet yaşadıklarını gördüm ve bunu bir yazıya dökerek dolandırılmamanız için makale hazırladım. Sizde bu makaleyi okuyarak araç kiralama firmalarından dolandırılmadan araç kiralayabilirsiniz.

Araç kiralama yaparken neler ve hangi belgeler istenir ?

Araç firmaları kendini ve araçlarını güvene almak için bir çok belge talep eder bu belgeler ve gereksinimler aşağıya listeledim.

Kredi Kartı

Genel olarak bir çok araç kiralama firmaları 2 yıllık ehliyet ister ayrıca araç kiralayacak kişi ile kart sahibi aynı olmalıdır yani aracı kiralayıp kartı arkadaşınızdan ödetemezsiniz.
Min 1 tane kredi kartı eğer yüksek model ve pahalı araç kiralama yapacaksanız min 2 ve 3 kredi kartı talep eder bu kredi kartlarından ufak ücretler ortalama 4000 TL -10.000 TL gibi provizdon çekerler.

Kredi Risk raporu
Araç kiralama yaparken eğer ekonomik sınıfı üstü araç kiralayacaksanız bu orta segment ve lüx segment araç kiralama yapacaksanız kredi risk raporunuza bakar bu rapor genelde 1400 üstü olmalıdır ama egea renault gibi modeller kiralayacaksanız 1400 Aşağısı yeterli olacaktır.

Yaş sınırı
Eğer orta segment ve üst segment araç kiralaması yapacaksanız ortalama yaşınız 25 olması gerekir. Tabi bu araç kiralama şirketine göre değişir bazıları daha düşüktür bazıları ise ek ücretle yaş paketi alıp gene kiralama yapabilirsiniz.

Teminat Tutarı
Araç kiralarken hangi aracı kiralarsanız kiralayın teminat tutarı ister bu teminat tutarı genelde hgs gibi işlemlerden veya ufak sorunlardan düşmek için kullanılır. Bu tutar genel olarak 2000 TL’den başlar yüksek model araç kiralarsanız 10.000 TL’ye kadar çıkar. Aracı iade ettiğinizde araçta herhangi sorun olmazsa ve hgs’ye girmediyseniz tutar kartınıza iade edilir bu tutar genelde 3-10 iş günü içerisinde iade kartınıza yansır.

Araç kiralama yapılırken nelere dikkat etmeliyim ?

Araç kiralaması yaparken genel olarak büyük filolardan araç kiralama yapmanızdır çünkü herşeyin belli bir standartı var. Araç kiralamayı düşüyorsanız mutlaka ve mutlaka kasko almanızdır. Eğer kasko almazsanız ve ufak rent a car dan araç kiralarsanız ve araca birşey olursa

Aracın hasar alınan bölgelerin ödemesi
Aracın sanayide yatma parası yani sanayide 1 hafta kaldıysa 1 haftanın ücreti, total tamir masrafları talep edilebilir.

Eğer yüksek kasko yaptırdıysanız bu işlemler talep edilemez. Eğer aracı başka birine kullandırtmadıysanız ve alkollü değilseniz tabiki.
Kasko alkole ve başka şöförü kapsamaz. 2. şöför için ek kayıt oluşturmanız gerekir.

Hangi firmalardan araç kiralama yapılır ?

Araç kiralama yaparken oldukça güvenilir ve büyük filolardan araç kiralama hizmeti almanızı öneririm. Bunlar genel olarak

1- https://www.garenta.com.tr

2- https://www.avis.com.tr/

3- https://www.budget.com.tr/

4- https://www.enterprise.com.tr

Kategori: