Bu yazılımsa yeni sunucu kullanacakların kafasını rahatlacak yazımla sizlerleyim. Hosting’den sıkılan ve atraksiyon arayan kullanıcılar sunucuya geçmeyi heves eder benimde sunucum olsun ve kendim yönetiyim düşüncesine kapılmaları gayet normaldir.
Hosting nedir ?
“Hosting” veya “web hosting”, web sitelerinin internet üzerinde erişilebilir olması için kullanılan bir hizmettir. Bir hosting hizmeti, kullanıcının web sitesinin dosyalarını depolamasına, bu dosyalara internet üzerinden erişilmesine ve web sitesinin çeşitli hizmetlerinin (örneğin e-posta) çalışmasına imkan tanır.
Bir hosting hizmeti, genellikle sunucu adı verilen güçlü bilgisayar sistemlerini içerir. Sunucular, web sitelerinin dosyalarını barındırır, bu dosyalara internet kullanıcıları tarafından erişim sağlar ve web sitelerinin çalışması için gerekli diğer hizmetleri sunar. Bir hosting sağlayıcısı, genellikle kullanıcılara belirli bir disk alanı, bant genişliği, e-posta hizmeti, veritabanı desteği gibi kaynakları ve özellikleri sağlayan bir abonelik planı sunar.
Web hosting, paylaşımlı hosting, sanal özel sunucular (VPS), özel sunucular ve bulut hosting gibi farklı türleri içerebilir. Her tür, farklı ihtiyaçlara ve bütçelere yönelik çözümler sunar. Örneğin, küçük bir web sitesi sahibiyseniz paylaşımlı hosting yeterli olabilirken, büyük bir işletmenin karmaşık bir web sitesi veya uygulaması için daha güçlü bir çözüm olan VPS veya dedicated ( fiziksel sunucu ) tercih edilebilir.
Dedicated nedir ?
“Dedicated” terimi, genellikle bireysel veya özel bir amaç için ayrılmış veya tahsis edilmiş bir kaynağı ifade eder. Bilgisayar ve internet teknolojisi bağlamında “dedicated” terimi, genellikle bir kullanıcının bütün bir fiziksel veya sanal sunucuyu kendisi için kullanabileceği bir hizmeti ifade eder. Bu hizmete “dedicated hosting” veya “dedicated server” denir.
Dedicated hosting, bir kişi veya kuruluşun web sitesi veya uygulamalarını barındırmak için bir sunucuyu tamamen kiralama anlamına gelir. Bu, kullanıcının tüm sunucu kaynaklarını kontrol etmesine, özel bir IP adresine sahip olmasına ve genellikle daha yüksek performans ve güvenilirlik seviyelerine erişim sağlamasına olanak tanır. Dedicated hosting, büyük web siteleri, özel uygulamalar, oyun sunucuları veya yoğun trafik alanları için ideal olabilir.
Dedicated sunucular genellikle bir hosting sağlayıcısı tarafından kiralanır ve bu hizmet genellikle daha yüksek maliyetlidir çünkü tüm sunucu kaynakları bir kullanıcıya aittir. Bu, diğer paylaşımlı hosting veya sanal özel sunucu (VPS) hizmetlerinden farklıdır, çünkü bu hizmetlerde kaynaklar birden çok kullanıcı veya hesap arasında paylaşılır.
Dedicated sunucuda kaynaklar tamamen size aittir. Fiziksel makinayı tamamen size sağlıyorlar ve istediğiniz herşeyi yapabilirsiniz.
Hosting ve sunucu arasındaki avantajlar ve dezavantajlar
Durum | Hosting | Sunucu |
Maliyet | Hosting’de ip ve ssl haricinde herhangi bir maliyetiniz olmaz. | Sunucu aldığınızda bir çok maliyetiniz olacaktır. Özellikle kontrol panel lisansları, güvenlik eklentileri lisansları backup lisansları bunların aylık ortalama maliyeti 100$ civarındadır. |
Yönetim | Hosting’de genel olarak yönetim bilginizin olmasına gerek yoktur. Bir çok hosting firması sizin yerinize belirli işlemleri yapıyor. | Sunucu kullandığınızda tüm yük sizin üzerinizdedir. Performans optimizasyonu ve güvenlik optimizasyonu yapmak zorundasınız. |
Performans | Hosting’de yüksek hitli siteniz varsa bu anlık 5-10K ve üstü için konuşmak gerekirse hosting sizi taşımayacaktır. Eğer hosting firmasının sunucu yük değerleri yüksek veya bir site saldırı alıyorsa tüm siteler bu saldırıdan etkilenebilir. | Sunucular performans konusunda hosting’den daha iyidir. Tabi bu birazda optimizasyona bağlı bir durumdur. Performansı arttırmak için sanal sunucu veya dedicated sunucu alabilirsiniz. |
Uptime | Kaliteli bir firmadan hosting alırsanız uptime oranınız çok yüksek olacaktır. Çünkü arka planda hosting firmaları tüm donanımları yedekli olarak çalışır. | Sanal sunucu veya dedicated sunucuların uptime oranı cloud hosting kadar yüksek değildir. Eğer kontrol panelinizi iyi optimize etmediyseniz güncelleme kaynaklı sorunlar, hacklenme sorunları, donanımsal sorunlar veya sağlayıcınız tarafından kesinti sorunları yaşamanız daha yüksektir. |