Eğer bir web siteniz varsa ve index almıyor veya çok geç alıyorsa muhtemelen ya sunucu kaynaklı sorununuz mevcut veya bir kaç şeyi yanlış ya da eksik yapılandırmış olabilirsiniz.

Eğer sitenizin google’da index alıp almadığını öğrenmek için google.com adresine gidin. Arama kutucuğuna

site:sitedresiniz.com

yazın eğer herhangi sonuç yoksa web siteniz index almıyor olabilir.

Herhangi bir SEO uzmanı size sayfalarınızın Google tarafından dizine eklenmesinin kritik öneme sahip olduğunu söyleyecektir. Ancak bu ifade biraz fazla basitleştirilmiş. Gerçekten bilmeniz gereken şey, sayfaların dizine eklenmemesinin çeşitli nedenleri olduğu ve bunun otomatik olarak endişe kaynağı olmadığıdır.

Düşük içerik kalitesi, kopya içerik ve teknik sorunlar nedeniyle sayfaların engellenmesi gibi durumlara hemen müdahale edilmesi gerekse de, sayfanın dizine eklenmesinin iyi bir nedenden dolayı engellenmesi de mümkündür ve hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur.

Sayfanızın neden dizine eklenmediğini anlamanın ilk adımı Google Search Console raporunuzu incelemektir. Arama konsolu uyarıları, belirli sayfaların arama sonuçlarında neden görünmediğini ve sorunu düzeltmek için hangi adımları (varsa) uygulamanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olabilir.

Öyleyse, sayfaların neden dizine eklenmediğini ve yaygın arama konsolu uyarılarının ne anlama geldiğini derinlemesine inceleyelim. Ardından, sayfalarınızın düzgün bir şekilde dizine eklenmesini sağlamak için uygulamanız gereken adımları ve hangi uyarıların herhangi bir işlem gerektirmeyebileceğini inceleyeceğiz.

Neden Bazı Sayfalar Dizine Eklenmemelidir?

Uzun bir arama konsolu uyarı listesiyle karşılaştığınızda bunalmanız kolaydır. Ancak bazı sayfaların dizine eklenmemesi gerektiğini ve bu uyarılardan bazılarının orada bulunmasının sorun olmayacağını unutmamak önemlidir.

Örneğin, yinelenen veya alternatif sayfalar dizine eklenmemelidir. Dizine eklenmemiş ve kopya olarak işaretlenmiş bir sayfa, muhtemelen Google’ın doğru standart sayfayı bulup dizine eklediğini ve onu dizine eklediğini gösterir.

Endişeleniyorsanız, doğru standartın dizine eklendiğini doğrulamak için URL Denetleme aracını kullanabilirsiniz . Her şey yolunda görünüyorsa bu uyarıların orada olması sorun değildir ve herhangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur.

Başka bir örnek, alışveriş sepeti veya hassas bilgiler içeren hesap sayfaları gibi bir sayfanın herkese açık olarak görüntülenmesi amaçlanmadığı için oturum açmayı gerektirmesidir. Bazı durumlarda, çok büyük web sitelerinde tarama bütçesini en üst düzeye çıkarmak gibi belirli bir nedenden dolayı sayfanın “noindex” etiketiyle dizine eklenmesi kasıtlı olarak engellenmiştir.

google index

Sayfanın geçerli bir nedenden dolayı dizine eklenmesi engellendiğinde, uyarının Dizin Kapsamı Raporunuzda kalması normaldir ve başka bir işlem yapmanıza gerek yoktur.

Dizin Oluşturma Sorunlarının Yaygın Nedenleri

Dizine ekleme sorunlarının en yaygın nedenlerinden bazıları, uygun bir standart etiketi olmayan yinelenen içerik, engellenen sayfa erişimi, hatalı robots.txt dosyası, kötü uygulanan yönlendirmeler ve Javascript ile ilgili oluşturma sorunlarıdır.

Bazı durumlarda Google sayfanın varlığından habersizdir. Bunun nedeni yeni olması, site haritasına eklenmemiş olması veya Googlebot’un sayfaya yönlendiren bir bağlantıya rastlamamış olması olabilir. Bir tarama isteği gönderdiğinizde bile yeni sayfaların taranmasının haftalar sürebileceğini unutmayın.

Google ayrıca, kötü optimize edilmiş içerikleri veya yeterince yararlı bilgi içermeyen zayıf içerikleri dizine eklememeyi de seçebilir. Sayfalarınızın konuyu kapsamlı bir şekilde kapsamasını, uygun şekilde optimize edilmesini, doğru şekilde yüklenmesini ve erişilebilir olmasını sağlamak, indeksleme sorunlarından kaçınmanın anahtarıdır.

Aşağıda tüm bunları daha ayrıntılı olarak inceleyeceğiz, ancak önce Search Console Kontrol Panelinizde nasıl gezineceğiniz ve Dizin Kapsamı Raporunuzu nasıl anlayacağınızla ilgili temel bilgileri inceleyelim.

Google Search Console Kontrol Panelinizde Gezinme

Google Arama Konsolu Kontrol Paneliniz ilk başta biraz bunaltıcı görünebilir, bu nedenle burada farklı bölümlerin ne anlama geldiğine ve bunların nasıl kullanılacağına ilişkin hızlı bir döküm bulunmaktadır.

  • Genel Bakış Raporu: Genel Bakış, web sitenizin performansı hakkında genel bir fikir sağlar. Toplam tıklamalarınız, gösterimleriniz, tıklama oranınız ve ortalama konumunuz hakkındaki verileri burada bulacaksınız. Sitenizin aramalarda ne sıklıkta göründüğünü, hangi sayfaların en fazla trafiği aldığını ve hangi sorguların en fazla tıklamayı getirdiğini anlamak istediğinizde bu raporu kullanın.
  • Sorgu Raporu : Bu rapor, arama yapanların web sitenizi bulmak için kullandığı sorguları ve sitenizin her sorgu için nerede sıralandığını gösterir. Hangi sorguların en fazla gösterim ve tıklama getirdiğini ve hangi sorguların en yüksek tıklama oranına sahip olduğunu size söyleyecektir. SEO çalışmalarınızda hangi anahtar kelimeleri hedefleyeceğinizi belirlemenize yardımcı olması için bu raporu kullanabilirsiniz.
  • Sayfa Raporu: Bu rapor, tek tek web sayfaları ve bu sayfaların tıklamalar, gösterimler ve tıklama oranı açısından nasıl performans gösterdikleri ve ayrıca anahtar kelimeye ve sorguya göre sıralamalar hakkında ayrıntılı bilgi sağlar. Hangi sayfaların iyi performans gösterdiğini ve optimizasyon çalışmalarınızı nereye odaklayacağınızı belirlemenize yardımcı olması için bu raporu kullanın.
  • Bağlantılar Raporu: Bağlantılar raporu, sitenizin çeşitli sayfalarına kaç tane harici ve dahili bağlantının işaret ettiğini ve bunların nereden geldiğini gösterir. SEO’ya ve iyi bir kullanıcı deneyimine zarar verebilecek bozuk bağlantıları bulmanıza yardımcı olması için bunu kullanın.

Google Arama Konsolunda Sayfa Dizine Ekleme Raporunu Anlamak

Sayfa Dizine Ekleme Raporunu kullanmak, web sitenizdeki hangi sayfaların Google tarafından dizine eklenip eklenmediğine ilişkin genel bir bakış elde etmenin en hızlı yoludur. Bulmak için kenar çubuğundaki “Dizine Ekleme” açılır menüsünü bulun ve “Sayfalar” sekmesine tıklayın.

Açıldığında, kaç sayfanın dizine eklendiğini ve dizine eklenmediğini gösteren bir grafik ve güncel sayıyı içeren üst düzey bir özet sayfası göreceksiniz.

page index

Aradığınız şey, yeni içeriği ne sıklıkta yayınladığınıza bağlı olarak dizine eklenen sayfaların sayısında kademeli bir artış olmasıdır. Büyük düşüşler veya ani yükselişler, daha fazla araştırma gerektiren bir soruna işaret edebilir.

Sonunda sitenizdeki her önemli sayfa grubunun kanonik sürümünün dizine eklendiğini görmeyi umarsınız. Dizine eklenmek üzere gönderilen sayfalar aşağıdaki durumlardan birine sahip olacaktır:

  • Tarama: Tarama durumu, Googlebot’un bilgi toplamak ve sayfanın dizine eklenmeye değer olup olmadığını belirlemek için sayfayı tarama sürecinde olduğu anlamına gelir.
  • Dizine Ekleme: Dizine ekleme durumu, sayfanın Googlebot tarafından analiz edildiğini ve dizin sunucularında saklandığını belirtir. Bu, sayfanın SERP’lerde sıralamaya uygun olduğunu gösterir ancak sayfanın şu anda sıralamada olduğu anlamına gelmez.
  • Sunum: Sunum durumu, bir sayfanın dizine eklendiğini ve Google arama sonuçlarında sunulduğunu gösterir.

Dizin Kapsamı Raporunuzda dört sekme bulunduğunu unutmayın: Hata, Uyarılarla Geçerli, Geçerli ve Hariç Tutulan. Amacımız indeksleme hatalarını bulup çözmek olduğundan Hata sekmesine odaklanacağız.

Hata sekmesini vurgulayın ve Ayrıntılar bölümüne doğru aşağı kaydırın. Hataların aşağıdaki ayrıntılı görünümler halinde gruplandırıldığını göreceksiniz:

  • Sayfalar neden dizine eklenmedi tablosu: Bu tablo, URL’lerin neden dizine eklenmediğini açıklayan çeşitli durum kodlarını gösterir. Bu sorundan etkilenen URL’lerin ayrıntılı görünümünü ve bu sorunun sitenizdeki geçmişini açmak için her satırı tıklayın.
  • Sayfa deneyimini iyileştirin tablosu: Bu tablo dizine eklenen sayfaları gösterir, ancak Google, arama motorunun içeriği anlama yeteneğini artıracak bazı değişiklikler önermektedir.
  • Dizine eklenen sayfalarla ilgili verileri görüntüleyin: Dizine eklenen sayfaların listesinin yanı sıra sitenizdeki kaç sayfanın zaman içinde dizine eklendiğine ilişkin geçmiş veriler için bu bağlantıyı tıklayın.

Search Console Dizine Ekleme hatalarını belirlemek ve düzeltmek amacıyla “Sayfalar neden dizine eklenmiyor tablosuna” odaklanacağız.

Dizine Ekleme Hatalarını Belirlemek İçin URL Denetleme Aracını Kullanma

Google’ın web sitenizdeki belirli sayfaları nasıl gördüğünü daha derinlemesine anlamak için URL Denetleme Aracını kullanabilirsiniz. Belirli bir sayfanın mevcut indekslenme durumu ve sayfanın indekslenmesini engelleyen hatalar hakkında ayrıntılı bilgi almak istediğinizde bunu kullanın.

URL Denetleme Aracını Adım Adım nasıl kullanacağınız aşağıda açıklanmıştır:

  1. Ana GSC başlığında URL Denetleme Aracını bulun ve seçin.
  2. İncelemek istediğiniz web sayfasının URL’sini girin ve Enter’a basın.
  3. Araç, sayfanın dizine eklenip eklenmediğini, durumun beklemede olup olmadığını veya dizine eklenmediğini size söyleyecektir.
  4. Sayfa dizine eklenmemişse bunun nedenleri size sunulacaktır. Yaygın arama dizine ekleme hatalarının ne anlama geldiğini ve bundan sonra hangi eylemin gerçekleştirileceğini belirlemek için aşağıdaki listeyi kullanın.

Bu makale ve videodan sonra web siteniz index alıyorsa ve daha fazla sitenizi arama’da ki üst sıralara getirmek istiyorsanız kaliteli sitelerden backlink almanız gerekiyor. Backlink nedir backlink analizi nasıl yapılır ? adlı makalemize ulaşabilirsiniz.

Kategori: